Van Makro naar Micro

“Hoe breng je de visie van de organisatie in de kantine?”

De betrokkenheid: Louis van Gaal had in de aanloop naar het “gouden jaar” 1995 de gave om de betrokkenheid bij Ajax tot op het hoogste niveau door te voeren. Niet alleen het bestuur en de spelers voelde dat, maar zelfs de strijkkamer van Ajax. Na het behalen van de Europa Cup mocht de beker een week lang op de strijkkamer van Ajax staan, immers hadden de dames van deze afdeling ook een belangrijke bijdrage geleverd….

Waarom is betrokkenheid zo belangrijk?

Begin 19de eeuw werd het werk voor een ander geïntroduceerd, loondienst, Karl Marx merkte in het midden van deze eeuw al op dat de werknemer dus geen totaal overzicht meer had, vervreemd van het werk…..hij/zij heeft dus geen wettelijke inspraak meer op het product en dus ook niet meer de bijzondere interesse in de totale onderneming. Wat resulteert in verminderde betrokkenheid. De afstand tot het eindproduct wordt steeds groter, men is niet meer direct bij  het product betrokken. Daardoor behaalt de onderneming niet het gewenste resultaat.

Hoe zorg ik er nu voor dat alle medewerkers, van receptioniste tot aan de directie de maximale betrokkenheid tonen?

 

Het antwoord ligt verscholen in de natuur.

 

Beschouw je organisatie als een Fractal. Een Fractal is een object waarvan een deel van dat object hetzelfde is als het gehele object. Met andere woorden, richt je organisatie in als een Fractal. Elk individu, elk team, elk onderdeel zal dezelfde visie moeten nastreven.

Heldere aansprekende doelen en het inzichtelijk maken daarvan brengt dat een ieder een bijdrage levert aan het grotere geheel. Medewerkers gaan functie overschrijdend werken als dat nodig is. Je krijgt zelfs flexibele en zeer betrokken medewerkers. Betrokken medewerkers identificeren zichzelf met de organisatie. Betrokken medewerkers zijn productiever, kennen een lager ziekteverzuim en zijn loyaler. Dus meer winst onder aan de streep!

Dus: elk onderdeel van de organisatie staat gelijk aan de totale organisatie, w.b.t visie en doelstelling.

 

Hoe?

Acteer als een zwerm spreeuwen.

  • vlieg met dezelfde snelheid
  • sta constant met elkaar in verbinding
  • reageer onmiddellijk op mogelijke bedreigingen

De natuur geeft ons de benodigde informatie om het resultaat te optimaliseren

© 2021 - Whats Nexxt